فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 140 (اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صغری متشفیع، منصوره جمشیدی منش*، شیما حقانی صفحات 544-559

    زمینه و هدف:

     کاهش رضایت جنسی در زنان پیامدهای متعددی دارد. به دلیل عوامل فرهنگی و بافت سنتی حاکم بر یک جامعه، محدودیت هایی برای بازگو کردن موضوع های جنسی در زنان وجود دارد. زنان رضایت جنسی خود را در حین مراقبت های لازم در سنین باروری بیان نمی کنند. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین مولفه های رضایت جنسی و مولفه های دلزدگی زناشویی است. 

    روش بررسی :

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بود که بر 300 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به 4 مرکز جامع سلامت شهر یاسوج با روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. داده ها با استفاده پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه های رضایت جنسی و دلزدگی زناشویی جمع آوری شد و با همبستگی پیرسون با نسخه 22 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. 

    یافته ها:

     مولفه موانع ذهنی و جسمی رضایت جنسی با نمره کل دلزدگی زناشویی ارتباط آماری معنادار داشت (0/488=r)،(P<0/001). سه مولفه دیگر رضایت جنسی با نمره کل دلزدگی زناشویی ارتباط آماری معنادار و معکوس داشتند که پیشایندهای رضایت جنسی (0/624-=r) (P<0/001)، عوامل مربوط به شوهر (0/662-=r) (P<0/001) و ارزش های فرهنگی حاکم، (0/447-=r) (0/001>P) بود. 

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های فوق هرچه موانع ذهنی و جسمی مربوط به رضایت جنسی بیشتر بود، دلزدگی در زنان بیشتر بود، درحالی که با افزایش پیشایندهای رضایت جنسی، عوامل مربوط به شوهر و ارزش فرهنگی مربوط به عملکرد جنسی، دلزدگی زوجین کاهش داشته است. باتوجه به یافته های مطالعه حاضر، مراقبین سلامت شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی می توانند وضعیت رضایت جنسی زنان را بررسی کنند. در صورت نیاز با انجام آموزش و مشاوره درزمینه پیشایندهای رضایت جنسی، موانع ذهنی و جسمی تاثیرگذار بر رضایت جنسی را برطرف کنند و به بهبود وضعیت جسمی، روانی و عاطفی و همچنین روابط بین فردی زنان با همسران کمک کنند.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، دلزدگی زناشویی، زنان
  • علی نخعی، زهرا اسدللهی، حانیه حسنی، آیدا اباذری، لیدا اباذری، ندا رحیمی* صفحات 560-571

    زمینه و هدف:

     کیفیت زندگی کاری یکی از مهم‎ ترین مولفه های هر سازمان است و به دلیل اینکه که پرستاران از مهم ترین نیروی انسانی بیمارستان ها می باشند؛ بررسی کیفیت زندگی کاری آنان حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف  بررسی ارتباط اضطراب ناشی از بیماری کرونا با کیفیت زندگی کاری در پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی:

     پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. محیط پژوهش بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان و جامعه پژوهش، پرستاران شاغل در این بیمارستان ها در زمان شیوع بیماری کرونا در سال 1400 بودند. جامعه آماری 300 پرستار بودند که با روش سرشماری 256 نفر از افراد واجد شرایط شرایط وارد مطالعه شدند . به علت شرایط کرونا پرسش نامه ها به صورت الکترونیک و از طریق شبکه های مجازی ارسال شد. داده ها به وسیله پرسش نامه 18 سوالی اضطراب بیماری کرونا و پرسش نامه 24سوالی کیفیت زندگی کاری ریچارد والتون، به صورت الکترونیک جمع آوری شدند . داده ها پس از جمع آوری توسط نسخه 18 نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های تی تست مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها :

    نتایج نشان داد بیشتر شرکت کنندگان زن (71/9 درصد) و متاهل (84/4 درصد) بودند. میانگین و انحراف معیار نمره اضطراب کل در پرستاران شرکت کننده در مطالعه 9/9±23/97 گزارش شد که درحد متوسط بوده است و همچنین نمره کیفیت زندگی کاری 12/38±79/06 گزارش شد که از حد متوسط بالاتر بود. ضریب همبستگی پیرسون درخصوص ارتباط بین اضطراب کل و بعدهای آن با کیفیت زندگی کاری نشان داد تنها بین نمره علایم جسمانی اضطراب (r=-0/128 و P=0/041) با کیفیت زندگی کاری ازنظر آماری ارتباط ضعیف، معکوس و معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری :

    نتایج پژوهش نشان داد با افزایش نمره علایم جسمانی اضطراب پرستاران، کیفیت زندگی کاری آن ها کاهش می یابد و برعکس براساس نتایج این مطالعه بین اضطراب کرونا با کیفیت زندگی کاری  رابطه معکوس، ضعیف ومعنادار وجود دارد. پیشنهاد می شود مجریان سلامت کشور در دوران همه گیری همانند همه گیری کرونا توجه به سلامت روانی و کیفیت زندگی کاری پرستاران را در دستور کار خود قرار دهند و با اطلاع رسانی و آموزش برگزاری کارگاه و دوره های آموزشی در بهبود سلامت روان پرستاران گام بردارند.

    کلیدواژگان: اضطراب، بیماری کرونا، کیفیت زندگی کاری، پرستاران
  • نیلوفر زارع، نرگس صادقی*، اعظم رحمانی صفحات 572-583

    زمینه و هدف:

     وجوانی دوره ای است که در آن افراد در معرض خطر بسیاری از رفتارهای تهدید کننده سلامتی مانند افزایش مصرف غذا، کاهش فعالیت بدنی و افزایش آسیب پذیری رشدی هستند که می تواند تهدیدی برای سلامت آینده آنها باشد. مشاوره و تغییر رفتارهای ناسالم آنها می تواند جنبه های مختلف سلامت آنها از جمله سلامت روحی و جسمی را بهبود بخشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین خودکارآمدی مادران و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت دختران نوجوان خود در شهر شیراز انجام شد.

    روش بررسی:

     در این مطالعه، شرکت کنندگان 384 دانش آموز دختر دبیرستانی (ترم دوم) و مادرانشان در شهر شیراز در سال 1397 بودند. مادران مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر و دخترانشان پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت واکر (HPLPII) را تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل آماری از آزمون همبستگی پیرسون یا اسپیرمن و آزمون تی در نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها :

    میانگین نمره پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت واکر دختران 15/97±169/29 بود. میانگین نمره خودکارآمدی مادران 5/77±46/66 بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد نمرات خودکارآمدی مادران با رفتارهای ارتقادهنده سلامت دختران و حیطه های آن همبستگی مستقیم و معنا دار دارد (r=0/556 و P<0/05).

    نتیجه گیری:

     بین خودکارآمدی مادران و رفتارهای ارتقادهنده سلامت دخترانشان رابطه مستقیم معناداری وجود دارد. باتوجه به اهمیت رفتارهای ارتقادهنده سلامت و تاثیر خودکارآمدی و شرایط زندگی بر این رفتارها، تدوین راهکارهایی برای بهبود سبک زندگی و رفتارهای سالم افراد ضروری است. به سیاستگذاران نظام سلامت توصیه می شود با استفاده از برنامه های فرهنگی و آموزشی، خود کارآمدی مادران را ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، رفتارهای ارتقادهنده سلامتی، دختران نوجوان، مولفه های سلامتی
  • پگاه شریفیان، نینا شادمان، زینب کوچکی* صفحات 584-597

    زمینه و هدف:

     یکی از مهم ترین عواملی که بهره وری و توان پرستاران برای انجام موثر وظایف شغلی در محیط های کاری را کاهش می دهد، فرسودگی شغلی است. باتوجه به شیوع کووید-19، حساسیت شغل پرستاری و اثرات مخرب فرسودگی شغلی بر اثربخشی و کیفیت مراقبت پرستاران، مطالعه حاضر با هدف بررسی متغیرهای ویژگی شخصیتی، تعارض کار-خانواده و حمایت اجتماعی به عنوان پیش بینی کننده فرسودگی شغلی پرستاران در بحران کووید-19 انجام شده است.

    روش بررسی:

     پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است. از 15 مرداد تا 15 شهریور سال 1400 در زمان موج پنجم کووید-19 در ایران بین 130 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مختلف مراکز درمانی درگیر با بیماری کرونا در استان ایلام به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مشخصات جمعیت شناختی، پرسش نامه فرسودگی شغلی ماسلاچ، ویژگی های شخصیتی نیو، تعارض کار-خانواده کارلسون و حمایت درک شده زیمت بود. داده های جمع آوری شده با نسخه 26 نرم افزار SPSS  و با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون با سطح معناداری (P<0/05) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها :

    نتایج مدل رگرسیون چندگانه نشان داد که از دو متغیر پیش بین برون گرایی و تعارض کار-خانواده توانستند مولفه خستگی عاطفی را پیش بینی کنند (0/05>P). جهت تاثیر برون گرایی بر خستگی عاطفی، مثبت بود و جهت تاثیر تعارض کار-خانواده، منفی بود. بیشترین اثرگذاری بر خستگی عاطفی مربوط به برون گرایی (0/351-=β) بود. حمایت اجتماعی درک شده تاثیر معناداری بر روی فرسودگی شغلی نشان نداد (P>0/05). جهت تاثیر روان نژندی و تعارض کار-خانواده بر مسخ شخصیت مثبت بود و بیشترین تاثیر بر مسخ شخصیت را توافق پذیری (0/405-=β) داشت. جهت تاثیر برون گرایی و وظیفه شناسی بر موفقیت فردی، مثبت و جهت تاثیر تعارض کار-خانواده منفی بود. قوی ترین تاثیر بر موفقیت فردی را تعارض کار-خانواده داشت (0/260-=β).

    نتیجه گیری:

     ابعاد شخصیتی، تعارض کار-خانواده و حمایت اجتماعی و همچنین بروز فرسودگی در پرستاران، به صورت مرتبط به هم عمل می کنند، بنابراین لازم است مسیولین تدابیر حمایتی و آموزشی را جهت کاهش فرسودگی در بحران سلامت به کار ببرند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، ویژگی های شخصیتی، تعارض کار-خانواده، حمایت اجتماعی درک شده، پرستاران، کووید-19
  • بهاره خضری*، مهری بزرگنژاد، طاهره نجفی قزلچه، شیما حقانی صفحات 598-613

    زمینه و هدف:

     ویروس کرونا در سال 2019 در جهان تبدیل به همه گیری شد. در طول همه گیری، ترس و اضطراب از عمده ترین گزارشات پرستاران بوده است و پرستاران در بخش هایی مانند مراقبت های ویژه و اورژانس بیشتر مستعد ابتلا به این اختلالات هستند که در صورت عدم درمان، تاثیر منفی بر کیفیت و سطح ایمنی سیستم مراقبتی می گذارند.

    روش بررسی:

     پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بود که بر روی 205 نفر از پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه کرونا و اورژانس بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران  انجام شد. نمونه گیری به روش تمام شماری انجام شد. ابزارها شامل پرسش نامه های جمعیت شناختی، اضطراب کووید-19 و ترس از کووید-19 بود.

    یافته ها :

    بین اضطراب پرستاران از کووید-19 با مدت زمان کار در بخش کرونا همبستگی منفی و معناداری وجود داشت (0/001>P). ترس از کووید-19 در پرستاران متاهل (0/02=P) و پرستاران دارای سابقه ابتلا به بیماری کووید-19 (0/006=P) به صورت معناداری نسبت به سایر پرستاران بیشتر بود. بین ترس از کووید-19 و دفعات ابتلا به این بیماری ارتباط معنادار آماری وجود داشت (0/021=P). ترس از کووید-19 در پرستارانی که یک بار به این بیماری مبتلا شده بودند به صورت معناداری از افرادی که اصلا مبتلا نشدند بیشتر بود (0/034=P).

     نتیجه گیری:

     نتایج نشان دهنده سطح متوسط اضطراب و ترس در پرستاران بود. باتوجه به مشکلات متعددی که اینگونه اختلالات برای پرستاران ایجاد می کنند، نیاز به برنامه ریزی موثر در جهت کاهش و  بهبود اثرات جسمانی و روان شناختی آن در پرستاران، جهت ارایه مراقبت مطلوب و باکیفیت توصیه می شود

    کلیدواژگان: کووید-19، ترس، اضطراب، بخش مراقبت های ویژه، بخش اورژانس، پرستار
  • مهرنوش اینانلو، نعیمه سید فاطمی، فرشته قاسمی*، شیما حقانی صفحات 614-629

    زمینه و هدف:

     یکی از مشکلاتی که کودکان را در جوامع درحال توسعه تهدید می کند، موضوع کار کودکان است، در کودکان کار شاخص های امید به آینده نسبت به سایر همسالان کمتر بوده است. علاوه براین کارکردن در کودکان می تواند بر رشد و عملکرد شناختی کودکان تاثیر منفی بگذارد. این مطالعه با هدف تعیین ناامیدی و نگرش ناکارآمد در کودکان کار شهر تهران در سال 1400انجام شد.

    روش بررسی:

     نوع پژوهش حاضر توصیفی مقطعی بود.  جامعه پژوهش حاضر شامل کودکان و نوجوانان کار 10 تا 18 ساله تحت حمایت مراکز کودکان کار جنوب شهر تهران بود.  تعداد 247 نفر از افراد به روش نمونه گیری مستمر وارد مطالعه شدند که این فرایند به مدت 8 ماه و از فروردین ماه تا آبان سال 1400 طول کشید . ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس نگرش ناکارآمد کودکان د.الساندرو و بورتون و پرسش نامه ناامیدی کودکان (CHS) کازدین (1986) بود. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار و فراوانی و درصد) و آمار استنباطی آزمون ها تحلیل واریانس، تی مستقل و ضریب هبستگی پیرسون و با سطح اطمینان 95 درصد با نسخه 16 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که میانگین ناامیدی (2/60± 5/78) با انحراف معیار در سطح مطلوب بود، در بین ابعاد ناامیدی، میانگین نمره بعد انتظارات آینده (1/87±3/87) در ناامیدی بیشتر از بعد شادکامی (1/39±2/00) بوده است. میانگین نگرش ناکارآمد در مطالعه،74/11±96/16 بوده است. ناامیدی تنها با وضعیت کار کودکان مورد پژوهش ارتباط معنادار آماری داشته است (0/029=P). بین نگرش ناکارآمد و ناامیدی کودکان کار همبستگی معنا دار آماری وجود نداشت (P>0/050).  ناامیدی تنها با وضعیت کار کودکان مورد پژوهش ارتباط معنا دار آماری داشته است (0/029=P)،

    نتیجه گیری:

     توصیه می شود مطالعات مداخله ای با هدف ارتقای بعد انتظارات آینده ناامیدی کودکان صورت گیرد و در مداخلات آینده به کودکان کار که تحت سرپرستی سایرین غیر از پدر و مادر هستند، تمرکز ویژه ای شود. باتوجه به فقدان ارتباط معنا دار بین نگرش ناکارآمد و ناامیدی کودکان تحت حمایت مراکز کودکان کار جنوب شهر تهران پیشنهاد می شود، متغیرهای میانجی و مداخله گر مورد پژوهش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کودک کار، ناامیدی، نگرش ناکارآمد، کار کودک
  • معصومه برخورداری شریف آباد*، مهدیه فلاح صفحات 630-641

    زمینه و هدف:

     خودکارآمدی پایین تر پرستاران زن نسبت به پرستاران مرد در مطالعات متعدد گزارش شده است. از پیامدهای خودکارآمدی پایین، کاهش مراقبت با کیفیت مخصوصا در موقعیت های چالش برانگیز می باشد. تمرینات ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس می تواند در بهبود خودکارآمدی تاثیر داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اجرای تمرینات ذهن آگاهی بر خودکارآمدی پرستاران زن انجام شد.

    روش بررسی:

     این پژوهش، از نوع تجربی است که بر روی 60 پرستار زن شاغل در بیمارستان افشار یزد در سال 1398 انجام شد. نمونه ها به شیوه دردسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص داده شدند. برای گروه آزمون، تمرینات ذهن آگاهی در 8 جلسه 2 ساعته اجرا شد. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. ابزار گردآوری داده، فرم مشخصات جمعیت شناختی و مقیاس خودکارآمدی شرر (1982) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (کای دو، تی مستقل و زوجی) توسط SPSS نسخه 19 تحلیل شدند. 

    یافته ها:

     دو گروه از نظر مشخصات جمعیت شناختی (سن، سابقه کار، سطح تحصیلات) همسان بودند. میانگین نمره خودکارآمدی، قبل از مداخله، در گروه کنترل (5/65±47/23) و آزمون (3/89±46/36) اختلاف معناداری نداشت (0/49=P). این میانگین، بعد از مداخله، در گروه کنترل 4/91±47/86 و در گروه آزمون 5/33±50/40 بود. بااین حال، براساس آزمون آماری تی مستقل، تفاوت آماری معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (0/06=P). 

    نتیجه گیری :

    نتایج نشان می دهد تمرینات ذهن آگاهی بر خودکارآمدی پرستاران زن تاثیری ندارد. پیشنهاد می شود پژوهش های بیشتری در این زمینه با بررسی عوامل مداخله گر با دوره های پیگیری و مدت زمان طولانی تر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پرستاران، خودکارآمدی، ذهن آگاهی، زن
  • پریسا احمدی، نسرین علائی*، مهشید فروغان صفحات 642-655

    زمینه و هدف:

     باتوجه به رشد جمعیت سالمند کشور ایران و اهمیت بهبود و ارتقا سلامت روان سالمندان، تاثیر رنگ آمیزی طرح های ماندالا بر سلامت روان سالمندان مراجعه کننده به مرکز توان بخشی روزانه سالمندان یاس تهران سنجیده شد. 

    روش بررسی:

     این مطالعه به روش شبه تجربی (تک گروهی، قبل و بعد) (کارآزمایی بالینی) در سال 1400 در مرکز توان بخشی روزانه سالمندان یاس (تهران) انجام شده است. تعداد40 نفر سالمند دارای معیار های ورود به روش غیر تصادفی انتخاب شدند. طی 4 هفته متوالی به صورت 2 جلسه در هفته، نمونه های مورد پژوهش طرح ماندالا را که پژوهشگر در هر جلسه در اختیار آنان قرار می داد، طی 20 دقیقه (با مداد رنگی) رنگ آمیزی کردند. وضعیت اضطراب، افسردگی، استرس، قبل از اولین جلسه رنگ آمیزی طرح ماندالاو بلافاصله بعد از آخرین جلسه رنگ آمیزی، با استفاده از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس-21 ماده سنجیده شد. تعیین و تجزیه و تحلیل داده ها با نسخه 16نرم افزار آماری SPSS انجام شد. 

    یافته ها :

    از میان 40 نمونه بیشتر سالمندان زن (57/5 درصد)، متاهل (65 درصد) و تحصیلات دیپلم و بالاتر (67/5 درصد) داشتند و میانگین سنی 5/34±72/03 سال بود. تحلیل داده ها نشان داد رنگ آمیزی به طور معناداری میزان افسردگی (0/001=P)، اضطراب (0/001=P) و استرس (0/001=P) را کاهش داده است. 

    نتیجه گیری:

     وضعیت افسردگی، اضطراب و استرس سالمندان پس از مداخله با رنگ آمیزی نقوش ماندالا به طور معناداری بهبود یافت. یاتوجه به افزایش جمعیت سالمندان در ایران و همچنین شیوع اختلالات افسردگی، اضطراب و استرس میان سالمندان، استفاده از این روش می تواند به عنوان راهکاری ساده و مقرون به صرفه جهت بهبود سلامت روان و همچنین کیفیت زندگی سالمندان استفاده شود.

    کلیدواژگان: سالمند، ماندالا، استرس، اضطراب، افسردگی
|
  • Soghra Moteshafie, Mansoureh Jamshidimanesh*, Shima Haghani Pages 544-559

    Background & Aims:

     Sexual dissatisfaction in women has several consequences. Due to the cultural factors and the traditional context of Iranian cities, there are limitations for women to talk about sexual issues and do not express their sexual satisfaction during the necessary care in reproductive age. This study aims to determine the relationship between sexual satisfaction and marital burnout of women living in Yasuj, Iran.

    Materials & Methods 

    This cross-sectional study was conducted on 300 married women referred to four comprehensive health centers in Yasuj. Data was collected using a demographic form, the Married Women’s Sexual Satisfaction Questionnaire (MWSSQ), and the Couple Burnout Measure (CBM). The data was analyzed using the Pearson correlation test in SPSS software, version 22.

    Results

    The component of mental and physical barriers to sexual satisfaction had a significant positive correlation with the total score of CBM (r=0.488, P<0.001). Other three components of MWSSQ, including antecedents (r=-0.624, P<0.001), husband-related factors (r=-0.662, P<0.001), and dominant cultural values (r=-0.447, P<0.001) had a significant negative correlation with the total score of CBM. 

    Conclusion

    Higher mental and physical barriers to sexual satisfaction can cause higher marital burnout in women, while lower antecedents, husband-related factors, and cultural values related to sexual performance can reduce marital burnout. Healthcare workers working in health centers should check women's sexual satisfaction status and, if necessary, remove their mental and physical barriers to sexual satisfaction and improve their physical, mental, and emotional conditions and relationships with husbands by providing training and counseling to them.

    Keywords: Sexual satisfaction, Couple burnout, Women
  • Ail Nakhei, Zahra Asadolahi, Haniyeh Hasani, Aida Abazari, Lidda Abazari, Neda Rahimi* Pages 560-571
    Background & Aims

    The quality of work life (QWL) is one of the most important components in any organization. Since nurses are one of the most important human resources in hospitals, it is important to pay attention to their QWL. In this regard and due to the emergence of COVID-19 and its associated anxiety affecting the mental health and QWL of people, especially nurses, this study aims to examine the relationship between COVID-19-related anxiety and QWL of nurses in Rafsanjan, Iran.

    Materials & Methods 

    This is a correlational study with a cross-sectional design. The study population consists of all nurses working in the hospitals affiliated to Rafsanjan University of Medical Sciences during the COVID-19 pandemic in 2021. Using a census method, 300 nurses were selected, of whom 256 met the inclusion criteria. The questionnaires including 18-item Corona disease anxiety scale and Walton’s 24-item QWL scale were completed online. The collected data were analyzed in SPSS software, version 18 using t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation test.

    Results

    Most of participants were female (71.9%) and married (84.4%). The mean total anxiety score  was 23.97±9.84, which was at a moderate level. The mean QWL score was 79.06±12.38, which was higher than the average level. Pearson’s correlation test results the showed a negative and significant relationship between the physical anxiety score and QWL (r=-0.128, P=0.041).

    Conclusion 

    There is an negative and significant relationship between COVID-19-related anxiety and QWL of nurses in Rafsanjan city. The hospital managers and health policy makers are recommended to pay attention to mental health and QWL of nurses during pandemics and adopt appropriate strategies to improve them.

    Keywords: Anxiety, Corona disease, Quality of work life, Nurses
  • Niloufar Zare, Narges Sadeghi*, Azam Rahmani Pages 572-583
    Background & Aims

    Adolescence is a period in which people are at risk of engaging in many health-threatening behaviors such as increased food intake, decreased physical activity, and increased developmental vulnerability which can be a threat to their future health. Counseling and changing their unhealthy behaviors can improve various aspects of their health, including mental and physical health. This study aims to determine the relationship between mothers' self-efficacy and health-promoting behaviors of their adolescent girls in Shiraz, Iran.

    Materials & Methods

    In this study, participants were 384 high school female students (second term) and their mothers in Shiraz city in 2018. Mothers completed Sherer’s General Self-efficacy Scale and their girls completed Walker's Health-Promoting Lifestyle Profile II (HPLPII) questionnaire. Pearson or Spearman correlation test and t-test were used for statistical analysis in SPSS software, version 22.

    Results

    The mean HPLPII score of girls was 169.29±15.97. The mothers' mean self-efficacy score was 46.66±5.77. The results of Pearson's correlation test showed the direct and significant correlation of mothers' self-efficacy scores with health-promoting behaviors of girls and its domains (r=0.556, P<0.05).

    Conclusion 

    There is a direct significant relationship between mothers' self-efficacy and health-promoting behaviors of their daughters. Considering the importance of health-promoting behaviors and the effect of self-efficacy and living conditions on these behaviors, it is needed to develop strategies to improve people's lifestyle and healthy behaviors. Policy makers in the health system are recommended to promote self-efficacy of mothers by using cultural and educational programs.

    Keywords: Self-efficacy, Health-promoting behaviors, Adolescent girls, Health components
  • Pegah Sharifian, Nina Shademan, Zeinab Kuchaki* Pages 584-597
    Background & Aims

    Considering the prevalence of COVID-19, the sensitivity of the nursing profession, and the harmful effects of job burnout on the quality of nursing care, the present study aims to investigate the role of personality traits, work-family conflicts, and social support in predicting job burnout of nurses during the COVID-19 pandemic.

    Materials & Methods

    This descriptive-analytical study with a cross-sectional design was conducted from August to September 2021, coinciding with the fifth wave of COVID-19 in Iran, on 130 nurses working in four hospitals in Ilam province, who were selected by a random sampling method. Data collection tools were a demographic form, Maslach burnout questionnaire, NEO personality inventory, Carlson's work-family conflict scale, and Zimet's multidimensional scale of perceived social support. The collected data were analyzed in SPSS software, version 26 using Pearson's correlation test and regression analysis. The significant level was set at 0.05.

    Results 

    According to the results of regression analysis, the relationship of work-family conflict with job burnout was negative and significant (P<0.05). The extroversion had the highest effect on emotional exhaustion (β=-0.351). Perceived social support had no significant effect on job burnout (P>0.05). Agreeableness had the highest effect on depersonalization (β=0.405). The work-family conflict had the highest effect on personal accomplishment (β=0.260).

    Conclusion

    Personality traits, work-family conflicts, and social support can predict the occurrence of job burnout in nurses. It is necessary for the hospital authorities to use supportive and educational measures to reduce job burnout in nurses during the pandemic.

    Keywords: Job burnout, Personality traits, Work-family conflict, Perceived social support, Nurses, COVID-19
  • Bahareh Khezri*, Mehri Bozorgnejad, Tahereh Najafi Ghezelcheh, Shima Haghani Pages 598-613
    Background & Aims 

    Corona virus became an epidemic in the world in 2019. During the epidemic, fear and anxiety were the main reports of nurses, and nurses in departments such as special care and emergency are more susceptible to these disorders, which, if left untreated, have a negative impact on the quality and safety level of the care system.

    Materials & Methods

    The current research was a cross-sectional study that was conducted on 205 nurses working in the Corona special care and emergency departments of Iran University of Medical Sciences. Sampling was done by enumeration method. The tools included demographic questionnaires, anxiety of COVID-19 and fear of COVID-19.

    Results

    There was a negative and significant correlation between the anxiety of nurses due to COVID-19 and the duration of work in the corona ward (P<0.001). The fear of COVID-19 was significantly higher in married nurses (P=0.02) and nurses with a history of COVID-19 (P=0.006) than other nurses. There was a statistically significant relationship between the fear of COVID-19 and the frequency of contracting this disease (P=0.021). The fear of COVID-19 was significantly higher in nurses who were infected with this disease than those who were not infected at all (P=0.034).

    Conclusion

    The results showed the average level of anxiety and fear in nurses. Considering the many problems that such disorders cause for nurses, the need for effective planning to reduce and improve its physical and psychological effects on nurses is recommended in order to provide optimal and high-quality care.

    Keywords: COVID 19, Fear, Anxiety, Intensive Care Unit, Emergency Department, Nurse
  • Mehrnoosh Inanloo, Naimeh Seyed Fatemi, Fereshteh Ghasemi*, Shima Haghani Pages 614-629
    Background & Aims

    One of the problems that threatens children in developing countries is the issue of child labor. Working children have lower hope for the future than their normal peers. Working in childhood can have a negative effect on the growth and cognitive performance of children. This study aims to investigate the prevalence of hopelessness and dysfunctional attitudes in working children of southern Tehran.

    Materials & Methods 

    This is a descriptive-cross-sectional study. The study population consists of all working children and adolescents engaged in child labor aged 10-18 years under the support of child laborers support centers in the south of Tehran. Of these, 247 were selected for the study using a continuous sampling method that lasted 8 months from April to November 2021. The data collection tools were a demographic checklist and the children's dysfunctional attitude scale (DAS) of D’Alessandro and Burton, and the children's hopelessness scale (CHS) of Kazdin (1986). The collected data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency and percentage) and inferential statistics (analysis of variance, independent t-test, and Pearson's correlation test) in SPSS software, version 16. The significance level was set at 0.05.

    Results 

    The results showed that the average score of hopelessness (5.78±2.60) with a standard deviation of 5.78±2.60 was at a favorable level, among the dimensions of hopelessness, the average score of the dimension of future expectations (3.87±1.87) in hopelessness was higher than the dimension of happiness (2.00±1.39). The average ineffective attitude in the study was 96.16±74.11. Hopelessness only had a statistically significant relationship with the work status of the children in the study (P=0.029). There was no statistically significant correlation between ineffective attitude and hopelessness of working children (P<0.050). Hopelessness only had a statistically significant relationship with the work status of the children in the study (P=0.029).

    Conclusion 

    It is recommended that interventional studies be conducted to improve the future expectations of children, and focus more on working children whose guardian is someone other than parents. Given the lack of a significant relationship between dysfunctional attitudes and hopelessness in working children in the south of Tehran, it is recommended that the mediating and confounding variables be investigated.

    Keywords: Working child, Hopelessness, Dysfunctional attitude, Child labor
  • Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad*, Mahdieh Fallah Pages 630-641
    Background & Aims 

    Lower self-efficacy of female nurses compared to male nurses has been reported in several studies. One of the consequences of low self-efficacy is reduced quality of patient care, especially in challenging situations. Mindfulness exercises may improve self-efficacy by reducing stress. This study aims to determine the effect of Mindfulness exercises training on the self-efficacy of female nurses.

    Materials & Methods 

    In this experimental study, participants were 60 female nurses working in Afshar Hospital in Yazd, Iran in 2019, who were selected using a convenience sampling method and randomly assigned into two groups of intervention and control. The Mindfulness exercises training was performed at eight two-hour sessions in the intervention group. The control group did not receive any intervention. The data were collected using a demographic checklist and Sherer (1982)’s general self-efficacy scale, and analyzed in SPSS software, version 19 using descriptive and inferential statistics (chi-square test, independent t-test, and paired t-test). 

    Results 

    The two groups were matched for demographic characteristics (age, work experience, and education level). The mean self-efficacy score was not significantly different between the control (47.23±5.65) and intervention (46.36±3.89) group before the intervention (P=0.49). After the intervention, the mean score reached 47.86±4.91 in the control group and 50.40±5.33 in the intervention group. However, based on the independent t-test results, no significant difference was observed between the two groups (P=0.06).

    Conclusion 

    The Mindfulness exercises training do not exert any significant effect on the self-efficacy of female nurses. More studies are recommended in this field by examining the intervening factors, using a follow-up period, and providing intervention for a longer period.

    Keywords: Nurses, self-efficacy, mindfulness, woman
  • Parisa Ahmadi, Nasrin Alaee*, Mahshid Foroughan Pages 642-655
    Background & Aims 

    According to the statistics, the number of older people in Iran is increasing. Considering the occurrence of major changes in old age and the high prevalence of stress, anxiety, and depression in the elderly, this study aims to examine the effect of coloring mandala patterns on depression, anxiety, and stress of older people in Tehran, Iran.

    Materials & Methods 

    This is a quasi-experimental, single-group study (clinical trial) with a pre-test/post-test design. Participants were 40 older people referred to Yas Elderly Day Care Center in Tehran in 2021 who met the entry criteria and were selected non-randomly. They were asked to color the mandala patterns in 20 minutes (using colored pencils) for 4 consecutive weeks, two sessions per week. Their anxiety, depression, and stress were measured by the depression, anxiety, and stress scale-21 items (DASS-21) before and immediately after the intervention. The data were analyzed in SPSS software, version 23.

    Results

    Of 40 participants, 57.5% were women, 65% were married, and 67.5% had a diploma or higher education. Their mean age was 72.03±5.34 years. Data analysis showed that coloring mandalas significantly reduced depression (P=0.001), anxiety (P=0.001), and stress (P=0.001).

    Conclusion

    Coloring mandala designs can reduce the depression, anxiety, and stress of the elderly. Therefore, this method can be used as a simple and affordable method to improve the mental health of the elderly.

    Keywords: Elderly, Mandala, Stress, Anxiety, Depression